A A A
18-1-2011

Leerlingen Dr. Ariënsschool Neede krijgen ‘gastles’

Sloop als centraal thema

Maandagmiddag 17 januari kregen de leerlingen van de Dr. Ariënsschool in Neede een wel heel bijzondere les. Projectontwikkelaar Hendrik Mulder en projectleider Bart Ruiterkamp van wooncorporatie ProWonen brachten een bezoekje aan hun school. Zij vertelden de leerlingen meer over wat er momenteel gebeurt in wijk De Berg. Vooral de sloop kreeg aandacht.

 

Live de sloop zien
Op loopafstand van de school is RGS Slooptechnieken druk bezig de laatste woningen te slopen. Reden genoeg om er met de leerlingen een kijkje te nemen. De leerlingen van de onderbouw zagen grote stofwolken en hoorden een flinke knal toen het dak van de woning eraf getild werd. De bovenbouw leerlingen zagen de complete zijgevel van de woning verdwijnen. De trap in de woning werd er vervolgens in één keer uitgetild. De grootste klappen konden rekenen op luid gejuich van de leerlingen.

 

Vragen
Waarom sloop je niet met een grote slingerende kogel”, vroegen meerdere leerlingen. Hendrik legde uit dat het slopen van een woning precisiewerk is. De naastgelegen woningen mogen niet beschadigd worden. Bovendien moet het afval netjes gescheiden worden, net als het afval thuis.

Waarom slopen jullie in de winter?” We slopen in de winter omdat dit onder meer te maken heeft met eventuele nesten die in het voorjaar onder de dakpannen van de woningen kunnen zitten.

 

Nauw betrokken
Veel leerlingen merkten op dat de woning naast hun werd gesloopt of dat hun woning wordt gerenoveerd. De woning waar de leerlingen gingen kijken, werd vroeger zelfs door één van de leerlingen van de bovenbouw bewoond!

 

Presentatie
Na de grote stofwolken en indrukwekkende knallen, kregen de leerlingen een korte toelichting op het hoe en waarom rondom het wijkplan De Berg; onderhoud, sloop en nieuwbouw. Tijdens de gastles werd meer verteld over hoe woningen gesloopt worden. Dit is een vak apart. Eerst moet er asbest verwijderd worden, vervolgens gaat men slopen en de materialen worden daarbij gescheiden. Het puin wordt afgevoerd en de grond gezeefd. Op de lege plekken worden vervolgens nieuwe woningen gebouwd. Ook werd aangegeven dat niet alleen de woningen verbeterd worden, maar dat ook de straten, speelvoorzieningen en openbaar groen worden aangepakt. Hiervoor werkt ProWonen nauw samen met de gemeente Berkelland.