U bevindt zich op dit moment op de vertaalde site van Pro Wonen. Klik op 'Sluit' om deze weergave te sluiten.

Denk mee!

Welke ideeën heeft u voor het nieuwe wonen op voormalig waterzuiveringsterrein in Borculo?
Bouwt u mee aan een groene, bijzondere woonwijk in Borculo? Een wijk in een duurzame omgeving waar we goed wonen en leven combineren met zorg en omkijken naar elkaar? En waar iedereen welkom is en waar mensen zich plezierig, veilig en gezien voelen? De gemeente Berkelland, ProWonen, Careaz en Waterschap Rijn en IJssel willen graag samen met u kijken of het voormalig waterzuiveringsterrein in Borculo hier een geschikte plek voor is. 

Natuurlijk voor iedereen!
We willen weten wat u in een nieuwe, natuurlijke woonwijk belangrijk vindt en waar u enthousiast van wordt. Inwoners, lokale en maatschappelijke ondernemers, buurtverenigingen, zorgaanbieders, onderwijs en alle andere Berkellanders zijn van harte welkom op 24 februari.

Meld u zich daarom snel aan voor de online schrijfsessie!
U bent welkom om op 24 februari in een interactieve online schrijfsessie van een uur mee te denken over deze nieuwe wijk. Tijdens deze bijeenkomst geven we kort een toelichting op onze ideeën, maar zijn we vooral benieuwd naar uw suggesties en adviezen. Deze kunt u in de bijeenkomst, schrijvend, met ons delen via de chat.  De uitkomsten hiervan vormen een belangrijke inbreng voor het haalbaarheids¬plan dat we dit jaar willen afronden. Dit plan geeft antwoord op de vragen of we kunnen bouwen, hoe en wat er kan worden gebouwd en voor wie. Ook worden de oplossingen aangedragen voor de meerwaarde van wijk: meer aandacht voor gezondheid in een groene omgeving waar we omkijken naar elkaar.

Aanmelden is eenvoudig
Op 24 februari houden we vier sessies van elk een uur. Iedere sessie heeft plek voor 25 deelnemers. Stuur een mail naar natuurlijkwonen@gemeenteberkelland.nl en vermeld bij welke sessie u aanwezig wilt zijn:

  • inwoners kunnen zich aanmelden voor de sessie van 15.00 tot 16.00 uur OF voor de sessie van 18.30 tot 19.30 uur.
  • bedrijven en organisaties kunnen zich aanmelden voor de sessie van 16.30 tot 17.30 uur OF voor de sessie van 20.00 tot 21.00 uur.
Wanneer u bij de deelnemers hoort, ontvangt u per mail een link naar een Microsoft Teams vergadering en informatie over de intenties van de vier organisaties. Doe het snel en in ieder geval voor 17 februari, want VOL = VOL!

Waarom bouwen we samen aan een nieuwe wijk?
De vraag naar woningen is in Berkelland groot en divers. Het aantal ouderen groeit en het aantal huishoudens neemt nog steeds toe. Er zijn meer passende koop- en huurwoningen nodig voor senioren, starters en gezinnen. Mee kunnen doen en erbij horen is net zo belangrijk. Daarom is het belangrijk dat deze wijk meer biedt dan de juiste woningen. En dat meer maken we met elkaar! 

Meer aandacht voor gezondheid
Vanwege de toenemende vergrijzing en de afname van het aantal zorgmedewerkers, moeten we met elkaar tot een andere aanpak komen. Aandacht voor gezondheid is erg belangrijk, zodat mensen vitaler oud worden. De meeste mensen willen::
  • de eigen manier van leven behouden;
  • wonen in een geschikte en veilige woning en woonomgeving;
  • de mogelijkheid hebben anderen te ontmoeten, mee te kunnen doen en hier plezier uit te halen;
  • hulp kunnen  inschakelen als het zelf niet meer lukt, bijvoorbeeld met de schoonmaak, de was of kleine klussen;
  • zorg krijgen die past bij de persoonlijke behoefte.
In een groene omgeving
Een wandeling, samen groenten kweken in een buurtmoestuin of uitzicht op mooie bomen: groen voelt goed! Een groene omgeving draagt bij aan een buurt waar mensen zich gezond, fit en vrolijk voelen. Daarom gaan we op zoek naar verbindingen tussen natuur, water, cultuurhistorie van het huidige gebied en nieuwe woon- en werkvormen.

Waar we omkijken naar elkaar
De woonkwaliteit in Berkelland is hoog, de omgeving is prachtig en in de meeste wijken  weten de buren elkaar te vinden en te waarderen. Familieleden, buurtgenoten, vrienden en kennissen staan voor elkaar klaar. Doordat inwoners elkaar met kleine zaken helpen, ontstaan minder snel grotere problemen. In de nieuwe woonwijk komt dit naoberschap goed tot zijn recht. 

Het vervolg
Wanneer de eerste besluiten door de vier organisaties zijn genomen, kunnen we samen met u verder met het ontwerpen van de wijk en worden verschillende procedures doorlopen. Al met al duurt het zeker tot 2025 voordat de schop in de grond kan. Tot die tijd werken we samen aan de plannen wat er dan gebouwd moet worden om daadwerkelijk tot een fijne groene leefomgeving te komen.