U bevindt zich op dit moment op de vertaalde site van Pro Wonen.

Flexibele huur

ProWonen kiest in de vorm van een pilot bij de nieuwbouw aan de Esweg in Eibergen voor flexibele huur. Dit betekent dat iedere woningzoekende op deze woningen kan reageren. Het inkomen van de woningzoekende bepaalt uiteindelijk welke huur hij of zij betaalt.

Minder inkomen, minder huur
Een nieuwbouw woning aan de Esweg heeft een kale huurprijs van € 737,-. Normaal gesproken komen mensen met een inkomen onder de huurtoeslaggrens niet voor deze woning in aanmerking, omdat de huur te hoog is. Door de huren flexibel te maken zorgt ProWonen ervoor dat ook woningzoekenden met een inkomen onder de huurtoeslaggrens kans hebben op deze nieuwbouwwoning. Mensen die te veel verdienen voor huurtoeslag betalen € 737,- 3 of meerpersoonshuishouden die wel recht hebben op huurtoeslag betalen € 664,- en 1 of 2 persoonshuishouden met huurtoeslag betalen € 619,-.

Waarom?
ProWonen wil als sociale verhuurder, dat iedereen, ongeacht het inkomen, kan wonen in een nieuwbouwwoning. Omdat nieuwbouwwoningen een hogere huurprijs hebben, is dat vaak niet mogelijk voor mensen met een lager inkomen. Want een woning toewijzen aan woningzoekenden waarvan de huur niet past bij het inkomen, mag maar heel beperkt van de overheid. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe mogelijkheden. De pilot flexibele huur voor de nieuwbouwwoningen aan de Esweg is hiervan een voorbeeld.