U bevindt zich op dit moment op de vertaalde site van Pro Wonen. Klik op 'Sluit' om deze weergave te sluiten.

ProWonen controleert al haar woningen op rookmelders

Gemiddeld raakt jaarlijks 1 op de 67 woningen betrokken bij een woningbrand. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Een goed werkende rookmelder kan levens redden. ProWonen heeft daarom Energiewacht (voorheen bekend als Geas) opdracht gegeven om vanaf deze zomer in alle woningen de rookmelders te controleren. Voldoen de rookmelders niet aan de gestelde eisen, dan worden ze vervangen. Heeft een woning geen rookmelders, dan worden deze alsnog geplaatst. Het is de bedoeling dat er op elke verdieping in de vluchtroute (hal/overloop) één rookmelder aanwezig is.
 

Wanneer is mijn woning aan de beurt?
U krijgt vanzelf bericht van Energiewacht wanneer uw woning aan de beurt is. Hier hoeft u dus niet zelf achteraan te bellen. Is er een afspraak gemaakt en wilt u deze wijzigen? Dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met de afdeling planning bij Energiewacht via telefoonnummer (053) 852 80 40.
 
Wat gaat de monteur doen?
De monteur van Energiewacht komt bij u in de woning om de rookmelders te controleren:
- Als er al rookmelders hangen, dan kijkt hij ze na op type, veiligheid en installatiedatum. Voldoen de rookmelder(s) niet aan de door ons gestelde eisen? Dan vervangt hij ze. 
- Hangen er in uw woning géén rookmelders, dan plaatst hij deze. Uiteraard probeert hij de overlast voor u zoveel mogelijk te beperken.
 
Moet ik zelf de batterij vervangen van de rookmelder?
Nee, dit hoeft u niet zelf te doen. De rookmelders die geplaatst worden, voldoen aan alle wettelijke normen en zijn voorzien van batterijen die tien jaar meegaan. Wij zorgen dat de rookmelders worden onderhouden en vervangen de melder als dit nodig is.
 
Moet ik zelf de rookmelder schoonmaken en controleren?
Energiewacht controleert in een periode van tien jaar tijd twee keer de rookmelders. Wel adviseren wij de rookmelder eens per maand schoon te maken. Het schoonmaken is makkelijk te doen. Zuig met de zachte borstel van de stofzuiger voorzichtig het stof van de melder. De buitenkant van de melder maakt u schoon met een lichtvochtig doekje zonder chemische middelen. De rookmelder hoeft dus niet uit elkaar gehaald te worden voor de schoonmaak. Door de testknop een langere tijd ingedrukt te houden test u of de melder(s) nog werken en een signaal geven. Wanneer de batterij van een rookmelder bijna leeg is geeft de melder een piepsignaal. De rookmelder zal dit signaal nog een maand geven totdat de batterij echt leeg is.
 
Wat kan ik doen als mijn rookmelder het niet meer doet?
Is uw rookmelder geplaatst door Energiewacht in opdracht van ProWonen? In dat geval kunt u rechtstreeks contact opnemen met Energiewacht via telefoonnummer (088) 555 30 00. Zij maken met u een afspraak voor reparatie en/of vervanging van de rookmelder. Gaat het om een rookmelder die (vóór september 2021) door ProWonen is geplaatst? Dan belt u met de reparatielijn van ProWonen via (0545) 28 50 00, optie 1.
 
Ik wil graag een koolmonoxidemelder/CO-melder in mijn woning
ProWonen voorziet hier in de meeste gevallen niet in. Het is uiteraard wel toegestaan dat u deze melder(s) zelf aanschaft en plaatst. Het onderhoud hiervan is ook voor uzelf.