Een lesje 'Brandveiligheid' voor medewerkers ProWonen

“De collega’s van ProWonen komen veel bij onze huurders achter de voordeur. Het is daarom van belang om ook in onze organisatie bewustwording van brandveiligheid te creĆ«ren.” Aldus Judith ten Have, Woonconsulent bij ProWonen.

Met die gedachte in het achterhoofd heeft Judith samen met haar collega Heleen Weerkamp, Communicatieadviseur bij ProWonen, besloten daad bij het woord te voegen. Op verzoek van beide is Oswin de Jong, Adviseur brandveilig gebruik VNOG, uitgenodigd voor een lesje brandveiligheid op het kantoor van ProWonen in Borculo.
 
“De situatie nu is heel anders dan 20 jaar geleden.” begint Oswin met zijn presentatie. Mensen willen en blijven steeds langer zelfstandig wonen. De kans dat ouderen overlijden bij een brand is bijna drie keer groter dan voor mensen jonger dan 65 jaar. Het is daarom belangrijk niet alleen maar voorlichting te geven aan deze groep ouderen maar juist ook aan de mensen om hun heen en dus ook de medewerkers van ProWonen.
 
De presentatie van Oswin de Jong heeft gezorgd voor nieuwe inzichten en nuttige tips onder de medewerkers. Maar bewustwording over brandveiligheid houdt bij een presentatie alleen niet op. We maken het bespreekbaar en houden het blijvend onder de aandacht.
 
Enkele tips vanuit de voorlichting van Oswin:

  • Rookmelders zijn je oren, neus en mond.
  • Een rookmelder alleen ophangen is niet voldoende. Ze horen ook schoongemaakt te worden en de batterij moet periodiek vervangen worden.
  • Plaats een rookmelder op een ‘open’ plek, dus niet achter een gordijn.
  • De meeste kortsluiting wordt veroorzaakt door goedkope, niet originele laders.
  • Laat niet gebruikte batterijen in de verpakking zitten of gooi ze weg. Zelfs in de keukenlade kunnen ze brand veroorzaken.
  • Laat een scootmobiel niet in het trappenhuis of in een vluchtroute staan. Deze kan in brand vliegen door bijvoorbeeld een oververhitte accu. Er zit veel rubber en kunststof verwerkt in een scootmobiel en dit zorgt weer voor veel giftige rookontwikkeling in het hele trappenhuis.
  • Rookmelders redden niet alleen levens, ze beperken ook de schade voor de buren. 
  • Ten slotte, vertrouw je een apparaat niet? Gooi het dan weg!