U bevindt zich op dit moment op de vertaalde site van Pro Wonen. Klik op 'Sluit' om deze weergave te sluiten.

Geen prijs, toch gewonnen

De Bronckhorster Monumentenprijs 2021 gaat naar het voormalig dorpscaf√© ‘Kraantje Lek’ in Olburgen.

‘Een terechte winnaar’ zegt projectleider Bas Reukers van ProWonen. ‘Het is een prachtig pand dat in ere is hersteld. Dat de prijs aan onze neus voorbij is gegaan, vinden we dan ook geen enkel probleem.’ De gerenoveerde 19 huurwoningen aan de Berend van Hackfortweg in Vorden van ProWonen waren ook in de race voor de eerste plaats. 

Bijzonder waardevol
Deze 19 woningen hebben weliswaar geen beschermde status, maar worden door de corporatie en de gemeente wel als bijzonder waardevol gezien. Twee van deze woningen stammen uit het begin van de twintigste eeuw; dit zijn de oudste woningen in het bezit van ProWonen. Deze beide woningen zijn in 2019 gerenoveerd naar energielabel B. De overige 17 zijn karakteristieke woningen uit de wederopbouwperio[1]de (1949 en 1955) en werden in 2020 gerenoveerd.

Verduurzaming 
Bij de renovatie van deze woningen van ProWonen is zorgvuldig onderzocht hoe de verduurzaming en verbetering van het wooncomfort kon worden gerealiseerd in combinatie met behoud en versterking van de waardevolle karakteristieken. Het gaat daarbij onder meer om het siermetselwerk, de oranje daken en het terugbrengen van een roedeverdeling in de ramen.

‘We hebben de Monumentenprijs dan wel niet gewonnen, onze huurders zijn wel winnaars. Hun huis kan er nu weer heel wat jaren tegen aan. Belangrijk is dat door het energielabel A het huis energiezuiniger en comfortabeler is geworden.”