U bevindt zich op dit moment op de vertaalde site van Pro Wonen. Klik op 'Sluit' om deze weergave te sluiten.

Grote brand in Eibergen

Grote brand in Eibergen
Op vrijdagavond 17 februari heeft er een grote brand gewoed in een parkeergarage onder een appartementencomplex van ProWonen aan de Koningsbult in Eibergen. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. De bewoners zijn door de Veiligheidsregio direct opgevangen in basisschool Het Simmelink. Na de bijeenkomst, waar burgemeester Van Oostrum de bewoners informeerde, hebben de bewoners wat spullen kunnen halen en hebben daarna de nacht ergens anders doorgebracht.
 
We leven mee met de bewoners
De brand aan de Koningsbult is erg ingrijpend voor de bewoners. Wij zijn ook erg geschrokken van dit nieuws en leven erg mee met alle betrokkenen. We kijken samen met Bouw en Woningtoezicht van de gemeente Berkelland wanneer zij weer naar hun huis terug kunnen. Er is ondertussen contact geweest met de bewoners om te kijken waar zij de komende tijd door kunnen brengen. Begin volgende week worden de bewoners tijdens een bijeenkomst verder geïnformeerd.
 
De schade is groot
De schade aan de parkeergarage van het complex, dat nog in 2016 is gerenoveerd, is groot. Elektriciteit- en waterleidingen zijn flink beschadigd. De woningen zelf zijn gelukkig niet aangetast door het vuur. Er ijn een paar woningen met lichte water- en roetschade. Er is door Bouw en Woningtoezicht, Salvage en medewerkers van ProWonen gekeken of er ook bouwkundige problemen zijn. Er is geen asbest vrijgekomen. Er wordt zo snel mogelijk gekeken naar de constructie van het gebouw. Op dit moment mag niemand het pand in, dat bewaakt wordt door een beveiligingsbureau. De herstelwerkzaamheden aan de leidingen en eventueel de constructie kan wel enkele weken, zo niet maanden, duren. Wij doen er alles aan om die periode zo kort mogelijk te houden.
 
Samenwerking
We hebben direct contact met de brandweer, want we willen natuurlijk graag weten hoe deze brand is ontstaan. Na het rapport van de brandweer kijken we of en zo ja welke stappen ProWonen moet ondernemen om nog meer bij te dragen aan de brandveiligheid van onze huurders. De samenwerking met de gemeente Berkelland verloopt ook heel soepel en snel.


Meest gestelde vragen

20 februari 2023
 
Een flinke brand
Er is een flinke brand geweest in de parkeergarage van uw appartementengebouw. We mogen nu nog niet in het gebouw, omdat er gekeken moet worden of de constructie veilig is. Want veiligheid van onze huurders en medewerkers staat voorop. Daarom kan het een tijd duren voordat de bewoners weer terug naar hun huis kunnen. De huurders staan er niet alleen voor, waar we een extra stap kunnen zetten, doen we dat.
 
Terug naar huis
We weten nog niet wanneer huurders terug naar huis kunnen. We houden hen regelmatig op de hoogte van de vooruitgang. Op z’n vroegst kunnen we over vier weken vertellen wanneer dat is.
 
De woningen
Per woning moet er gekeken worden hoe het is met alle leidingen. Er is op dit moment bij de meeste woningen elektriciteit. Er is geen gas en water. Er zijn een paar appartementen die waterschade of roetschade hebben. Ook zijn er deuren en kozijnen die vervangen of gerepareerd moeten worden. In de woningen is het op zich veilig.
 
Energierekening
Het is belangrijk dat u uw energierekening blijft betalen. Zo wordt u niet afgesloten en  krijgt u geen extra kosten. Probeer uw maandbedrag naar beneden te krijgen. Neem contact op met uw energieleverancier.
 
Spullen pakken
Huurders kunnen als het veilig is en onder begeleiding eenmalig het huis in om belangrijke en kostbare spullen op te halen. We hopen dat zij deze week even in de woning kunnen. Het moet echt eerst veilig zijn.
 
Verzekering
Huurders bellen zo snel mogelijk hun verzekeringsmaatschappij. Vertel wat er gebeurd is en wat de situatie is. De contactpersoon bij de verzekering vertelt wat de huurder moet doen en wat er vergoed wordt. Huurders zonder verzekering geven dit bij ProWonen aan.
 
Oorzaak brand
De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
 
Explosies
Er zijn flinke knallen gehoord door bewoners. Deze werden waarschijnlijk veroorzaakt door autobanden die door de hitte van de brand uit elkaar knalden. Het is niet bekend dat er explosies geweest zijn die de brand hebben veroorzaakt.
 
Is er asbest vrijgekomen?
Nee.
 
Waarom duurt het zo lang?
De water-, elektriciteit-, en gasleidingen zijn heel erg aangetast door de brand. De hoofdtoevoer naar de woningen is beschadigd. Deze gaat naar de woningen toe en moet eerst hersteld worden. Er moet een tijdelijke hulpconstructie worden gemaakt voor de voorlopige veiligheid. Als deze gewaarborgd is, kunnen huurders spullen ophalen. Daarna wordt er in de parkeergarage zoveel mogelijk schoongemaakt. Want voor het uitgebreide technisch onderzoek moet ruimte zijn. Daarna kan er een specialistisch bedrijf boringen doen in de betonliggers. Dit is om te kijken of het beton in de kern nog goed is en de draagkracht voldoende is.
 
Onderdak komende periode
Omdat het zo lang kan duren, moeten huurders goed nadenken of zij de komende weken of maanden kunt blijven waar zij nu zijn. Is dat niet zo, bedenken huurders waar zij dan heen kunnen. Kunnen zij het echt niet zelf regelen, dan zoeken we samen een oplossing. Op het laatste blad staan adresgegevens van hotels, campings en dergelijke.
 
Hoe zit het meer de huur?
Totdat huurders weer in hun huis kunt wonen, hoeven zij geen huur te betalen. De huurbetaling is al stopgezet. Zij krijgen de helft van deze maand aan het einde van deze week teruggestort op hun rekening. Zij blijven natuurlijk wel gewoon huurder.
 
Niet uitschrijven
Huurders blijven gewoon huurden en blijven ingeschreven staan op het adres aan de Koningsbult. Zij schrijven zich niet uit bij de gemeente!
 
Huurtoeslag
Huurders met huurtoeslag houden dit gewoon, maar dan moeten zij dus wel ingeschreven blijven staan bij de gemeente op het adres aan de Koningsbult.
 
Wat is de oorzaak van de brand?
Dit is nog onbekend. Het is geen vuurwerkexplosie geweest.
 
Hoe is het met mijn auto of fiets?
Dat weten we nog niet. Huurders kunnen in ieder geval niet in de garage of berging om auto, fiets of spullen te pakken.
 
Hoe gaat het met de post?
Dat weten we nog niet.
 
Wordt het pand beveiligd?
Ja, het pand wordt beveiligd. Nu nog met beveiligers, volgende week kijken we verder. Huurders kunnen er niet in, maar inbrekers ook niet.
 
Slachtofferhulp
Heeft u hulp nodig, dan kunt u slachtofferhulp inschakelen.
  
Dit is de informatie die we nu kunnen geven. Zodra we nieuwe informatie hebben, mailen of bezorgen we dat naar of bij de huurders.