U bevindt zich op dit moment op de vertaalde site van Pro Wonen. Klik op 'Sluit' om deze weergave te sluiten.

Achterhoekse woningcorporaties bieden sociale alarmering senioren

De Achterhoekse woningcorporaties Sité, Wonion, De Woonplaats en ProWonen bieden  de sociale alarmering van Leefsamen aan bij 3.000 senioren. Bij een incident of panieksituatie worden hiermee hun naasten automatisch gealarmeerd via een app. Met dit project dragen de Achterhoekse woningcorporaties hun steentje bij aan langer zelfstandig wonen in de regio. De corporaties werken hierbij nauw samen met Zlimthuis, Leefsamen en De Naobers onder de noemer ‘Zlimsamen’. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiering door de Regiodeal en de provincie Gelderland. Het project wordt verder ondersteund door Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.

Aanbod ProWonen 2021
De woningcorporaties hebben elk een eigen aanpak en planning voor de uitvoering van het project. Zo biedt ProWonen volgend jaar de sociale alarmering aan in combinatie met aanvullende voorzieningen die de huurder ondersteunen bij het zelfstandig wonen. Huurders die in aanmerking komen voor het aanbod, ontvangen tegen die tijd  persoonlijk bericht.

Sociale alarmering
De huurwoningen van deelnemers worden voorzien van melders die een beginnende brand, een inbraak of inactiviteit (bijvoorbeeld door een val) registreren. Met de paniekknop kan de bewoner ook zelf alarm slaan. De kinderen en buren worden dan automatisch gebeld of ontvangen een melding op hun smartphone via de app. De sociale alarmering van Leefsamen versterkt het naoberschap en de ‘samenredzaamheid’ van de buurten en dorpen. Ouderen kunnen daardoor in hun eigen sociale omgeving, met behoud van zelfregie en beter ondersteund, veiliger en langer thuis wonen.

Kracht van gezamenlijke aanpak
De Achterhoekse woningcorporaties vinden het belangrijk dat hun oudere huurders veilig en comfortabel zelfstandig kunnen blijven wonen. Met Zlimsamen streven zij ernaar om 3.000 oudere huurders aan te sluiten op de sociale alarmering van Leefsamen. Deze uitrol is een vervolg op het project ‘Leefsamen Achterhoek’ dat werd geïnitieerd door de Vereniging van Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (DKK). Toen werden in een jaar tijd meer dan 1.000 huishoudens voorzien van de sociale alarmering. Ander onderdeel van de aanpak Zlimsamen is een woonscan die de huurder informeert over mogelijkheden op het gebied van langer zelfstandig wonen.