Dahliastraat en Zinniastraat Zelhem

De pilot van het concept Blokje Om krijgt een vervolg voor de Dahliastraat en Zinniastraat. Op 13 april zijn de bewoners van de Dahliastraat en Zinniastraat in Zelhem ge├»nformeerd over het besluit om het concept van Blokje Om verder uit te voeren. Dat betekent dat hun woning wordt gesloopt en dat Dura in ongeveer 25 dagen een nieuwe woning bouwt op de bestaande fundering. Bewoners kunnen weer terugkeren naar hun nieuwe huis op de oude plek in een vertrouwde omgeving. Dat is ook de reden dat de bewoners geen voorrang krijgen op een andere woning van ProWonen. Gedurende de periode van sloop en nieuwbouw, verhuizen ze naar een wisselwoning. 
 

Vanwege de omvang van het aantal woningen, namelijk 48 huurwoningen, wordt dit in drie fases uitgevoerd. Voor de bewoners uit fase 3 is het nog niet definitief of het concept Blokje Om ook wordt uitgevoerd. In deze blokken bevinden zich ook enkele koopwoningen. We gaan nu eerst met deze eigenaren in gesprek om een aantal mogelijkheden te bespreken. Hebben zij geen interesse, dan maken we een andere keuze.

Fase 1 start op 30 september 2019
* Zinniastraat 2 t/m 8
* Zinniastraat 9 t/m 15
* Dahliastraat 13 t/m 17
* Dahliastraat 14 t/m 18

Fase 2 start maart 2020             
* Dahliastraat 2 t/m 12
* Dahliastraat 19 t/m 29
* Zinniastraat 17 t/m 23

Fase 3 start najaar 2020
* Dahliastraat 22, 26 t/m 30
* Zinniastraat 10 t/m 14
* Zinniastraat 18 t/m 22
* Zinniastraat 30, 32
* Zinniastraat 3 t/m 7
* Zinniastraat 25, 27 en 31

Keuze voor het vervolg van Blokje Om
Het was al een aantal jaren duidelijk dat de woningen grondig moesten worden opgeknapt. Ondertussen volgen nieuwe ontwikkelingen en regelgeving elkaar in een snel tempo op. Als woningcorporatie hebben we een opgave om woningen bijna energie neutraal te maken en voor 2050 het aardgas uit de woningen te halen. Op basis van proef hebben we vorig jaar het concept van “Blokje Om” toegepast bij zes woningen aan de Dahliastraat. Dit hebben we gedaan om een zorgvuldig besluit te kunnen nemen voor het vervolg in de Dahliastraat en Zinniastraat. Deze zes woningen zijn in november 2018 opgeleverd. De positieve ervaringen van de bewoners en van ProWonen hebben er toe geleid dat we het besluit hebben genomen om het concept ook toe te passen voor de rest van onze woningen in beide straten.

Bewonerscommissie
Voor dit project is een bewonerscommissie samengesteld, bestaande uit huurders en een lid van de huurdersvereniging. De leden van de bewonerscommissie zijn de ogen en oren van de buurt. Als bewoners zitten zij midden in het project. De bewonerscommissie komt op voor de belangen van de buurt.