U bevindt zich op dit moment op de vertaalde site van Pro Wonen. Klik op 'Sluit' om deze weergave te sluiten.

Op verschillende manieren een bijzonder project

Nieuwe woningen bouwen, dat doen alle wooncorporaties. Toch is het voor de toekomstige bewoners heel bijzonder. Zo ook voor de nieuwe bewoners van de woningen die ProWonen bouwt aan de Lupinestraat in Zelhem. Maar daar is nog veel meer bijzonders aan.
 
Bijzonder
Op de eerste plaats omdat de woningen zelf heel bijzonder zijn. Bovendien is het aanbieden van de woningen anders is dan anders en tot slot is de locatie uniek én worden er weer woningen in Zelhem toegevoegd.
 
Eerste hout
Dit bijzondere project heeft op donderdag 15 juni een officieel tintje gekregen. Waar normaal gesproken een eerste steen wordt gelegd, is hier een symbolisch de laatste houten plank bevestigd. Ook werd er door wethouder Emmeke Gosselink, directeur bestuurder Hanke Struik en directeur Kristian Makkinga van Koopmans een woordje gesproken. Hilarisch was het herschreven sprookje van de Drie Biggetjes en de Wolf door Jan Kruse; hij liet de wolf het houten huis juist niét omver blazen.
 
Bijzondere woningen
Een van de speerpunten in het ondernemingsplan van ProWonen is ‘100% Groener’. Daarom bouwen we hier nieuwe huizen met circulaire houtbouw. De woningen worden door Koopmans Bouw uit Enschede gebouwd volgens het HOUTbaar HUIS concept. De  woningen bestaan uit houten modules. Deze worden onder ideale omstandigheden in de fabriek gemaakt en op de bouwlocatie in elkaar gezet. Bouwen met hout is een zeer duurzame bouwmethode. De woningen zijn ook nog eens remontabel, volledig te demonteren en ergens anders weer op te bouwen.
Door woningen industrieel te produceren, wordt het mogelijk sneller én goedkoper goede en duurzame woningen te bouwen. De voorbereidingstijd van dit soort woningen is iets langer, maar het voordeel is dat deze binnen enkele weken in elkaar gezet worden op locatie. De overlast voor omwonenden wordt hierdoor tot een minimum beperkt.
 
Twee huren beleid
ProWonen heeft deze woningen aangeboden met het tweehurenbeleid. Hiermee verlagen zij de huur van sociale huurwoningen voor mensen uit de primaire doelgroep. Zo hebben ook de mensen met de kleinste portemonnee kans op een nieuwbouwwoning.
 
Unieke locatie in Zelhem
De 12 gezinswoningen worden gebouwd op een unieke locatie in Zelhem, die elke inwoner kent: de Union locatie. Hier stond het gebouw van muziekvereniging Union. ProWonen heeft het pand in 2019 gekocht van de gemeente Bronckhorst, dat het eerder in handen had genomen om verpaupering te voorkomen. Het gebouw stond leeg sinds juni 2018, nadat muziekvereniging Union helaas werd opgeheven. Aan de andere kant heeft het 12 huishoudens de kans gegeven om een mooie woontoekomst in Zelhem tegemoet te gaan!


Op de foto van links naar rechts: wethouder Gemeente Bronckhorst Emmeke Gosselink, toekomstige bewoner Theo Horstink, directeur bestuurder ProWonen Hanke Struik en uitvoerder Koopmans Bouwgroep Rick Baan.