U bevindt zich op dit moment op de vertaalde site van Pro Wonen. Klik op 'Sluit' om deze weergave te sluiten.

Woningruil

Woningruil is het ruilen van een woning tussen twee huurders of tussen een huurder en een koper. U vindt zelf een kandidaat of u kijkt voor advertenties voor landelijke woningruil op woningruil.nl.

Er zijn een paar voorwaarden:
• de huurder van de woning van ProWonen heeft minimaal 1 jaar in de woning gewoond; 
• uw huishoudgrootte en inkomen zijn passend bij de woning (zie kopje Passend toewijzen);
• er is geen sprake van huurachterstand of woonoverlast;
• de ingangsdatum is altijd per de eerste van de maand; 
• u staat als woningzoekende bij Thuis in de Achterhoek ingeschreven. Oók wanneer u al een woning     van ProWonen huurt; 
• bij goedkeuring van de woningruil huurt u de woning van ProWonen voor minimaal één jaar. 

Zo vraagt u woningruil aan
Heeft u een ruilpartner gevonden, dan vult u samen het aanvraagformulier woningruil in. Let er ook op dat u alle benodige documenten aanlevert.

En dan?
Daarna maken we met beide ruilpartners een afspraak voor het verhuisadvies. We bespreken dan wat gerepareerd moet worden en welke zaken overgenomen worden. Ook wordt de datum van de woningruil bepaald.

Verhoging huurprijs
Houd er rekening mee dat de huur van de woning waarmee u gaat ruilen, verhoogd kan worden. Onze medewerker bekijkt eerst de woning voordat de nieuwe huurprijs definitief vastgesteld wordt. Ook het door ons aanbrengen van zonnepanelen brengt extra kosten met zich mee.

Passend toewijzen
Wanneer u via een woningcorporatie een woning wilt huren heeft u te maken met het passend toewijzen. Met het passend toewijzen wil de overheid zorgen dat mensen met de laagste inkomens niet een voor hen te dure woning kunnen huren. Woningcorporaties zijn verplicht om zich aan de toewijzingsregels te houden. 

Wilt u weten wat u met uw inkomen bij ProWonen kunt huren? Klik dan hier.