Skip to main

Lees hier meer over reparatieverzoeken tijdens de zomermaanden.

Mogelijk gemaakt door Translate

Jaarlijkse huuraanpassing 2024

Per 1 juli van het jaar worden de huren aangepast. Dit betekent dat de huurprijzen van onze woningen worden verhoogd, verlaagd of gelijk blijven.

We begrijpen dat een verhoging van de huur geen leuk nieuws is. Woningcorporaties hebben een grote opgave voor wat betreft verduurzaming, onderhoud en het bouwen van nieuwe woningen. Daarnaast heeft ook ProWonen te maken met de verhoogde inflatie en daarmee hogere kosten en lasten. Zonder de huren te verhogen kunnen wij dit niet waarmaken. Voor huurders die in aanmerking komen voor huurtoeslag is deze toeslag per januari van dit jaar verhoogd. 

Wanneer ontvang ik bericht?
Alle huurders ontvangen rond 16 april bericht in hun brievenbus of desgewenst per e-mail. 

Hoe past ProWonen de huurprijzen dit jaar aan?
ProWonen verhoogt de huren inkomensafhankelijk. Dit betekent dat huurders met een hoger inkomen ook meer huur gaan betalen. Huurders met een hoog middeninkomen of een hoog inkomen krijgen een verhoging van maximaal € 50,-. De huurprijzen van de woningen van huurders met een lager inkomen worden met maximaal 5,8% verhoogd. Huurders van een woning in de vrije sector ontvangen een huurverhoging van maximaal 5,5%. huurt u een garage van ProWonen? Deze huren worden met 5,8% verhoogd. Huurders van woningen met energielabel E, F of G ontvangen geen huurverhoging. 

In een aantal gevallen wijken percentages en bedragen naar beneden af
Dit komt omdat we onze huurprijzen op de streefhuur aftoppen. Streefhuur is de huurprijs die wij vinden passen bij de woning. De huurprijs komt met de huurverhoging daarom nooit boven de streefhuur uit en betekent dat deze altijd lager is dan de wettelijke huurprijs die we zouden mogen vragen voor de woning.

Hoe bepaalt ProWonen de passende prijs voor mijn woning?
De prijs voor huurwoningen wordt bepaald op basis van een landelijk geldend systeem voor woningwaardering en wordt uitgedrukt in woningwaarderingspunten. Dit puntensysteem geeft de kwaliteit van de woning aan. De punten worden beïnvloed door bijvoorbeeld de plek waar de woning staat, wat het energielabel van deze woning is en de regelgeving van het Rijk. Bij het puntenaantal hoort een maximale huurprijs die een verhuurder mag vragen. U kunt zelf uitrekenen wat de maximale huurprijs van uw woning mag zijn. Met behulp van het formulier ‘Waardering zelfstandige woning' op de website van de Huurcommissie kunt u een berekening maken, zodat u er zeker van bent dat u niet teveel huur betaalt. 

De tarieven voor het glas- en servicefonds worden ook aangepast per 1 juli
​Dit betekent dat het servicefonds van € 5,75 naar € 5,60 gaat en dat het glasfonds van € 0,60 naar € 0,85 gaat per 1 juli van dit jaar. 

Per wanneer betaal ik de nieuwe huur?
Wordt uw huurbedrag aangepast? Dan gebeurt dat per 1 juli 2024. 

Waarom is mijn huurprijs anders dan die van de buren?
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Uw buren wonen misschien langer of korter in de woning dan u er woont en hierdoor betaalt u waarschijnlijk ook een andere huur. De huurprijzen kunnen wijzigen door verschillende oorzaken. Dat heeft te maken met wijzigingen in eerder genoemde woningwaarderingspunten en regelgeving of een ander beleid. Wij vragen natuurlijk nooit meer voor een woning, dan dat wij wettelijk mogen vragen.

Het is ook afhankelijk van verschillen tussen de woningen: de grootte van de woning, het energielabel (door bijvoorbeeld aangebrachte isolatie) en de WOZ waarde. Niet alle kwaliteiten van een woning zijn dus zichtbaar, maar ze hebben wel een effect op de huurprijs.

Vergoedt de huurtoeslag een huurverhoging?
De huurtoeslag houdt woningen voor lagere inkomens betaalbaar. Een huurverhoging wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de huurtoeslag. Wilt u weten of er voor u iets is veranderd met betrekking tot huurtoeslag? Maak dan een proefberekening via de website van de Belastingdienst en vraag uw mogelijke huurtoeslag aan via de website van de Belastingdienst

Moet ik mijn huuraanpassing doorgeven voor de huurtoeslag?
Verandert er verder niets in uw persoonlijke situatie, dan hoeft u niets te doen. Wij geven voor al onze woningen de nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst. Op basis van de situatie per juli 2024 bepaalt de Belastingdienst het nieuwe voorschot bedrag van de huurtoeslag. Is er sprake van een groot verschil in het voorschotbedrag, dan kunt u er ook voor kiezen om de wijziging zelf door te voeren via uw DigiD.

Mijn huur is te hoog geworden voor huurtoeslag. En nu?
Door een huurverhoging is uw huur te hoog geworden voor huurtoeslag. Maar als u de maand vóór de verhoging al huurtoeslag kreeg voor dezelfde woning, blijft u huurtoeslag ontvangen. Dit noemt de Belastingdienst 'verworven recht'. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst

Heeft u problemen met het betalen van de huur of voorziet u mogelijke betalingsproblemen?
Blijf hier dan niet alleen mee zitten en neem zo snel mogelijk contact met ons op. We kijken dan samen met u naar de mogelijkheden. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen de huurverhoging per 1 juli 2024? 
Via de buttons hieronder leest u hoe u bezwaar kunt maken tegen de huurverhoging. Heeft u een percentuele huurverhoging ontvangen? Dan kiest u voor 'Bezwaar reguliere huurverhoging'. Heeft een inkomensafhankelijke huurverhoging met bijlage van de Belastingdienst ontvangen? Dan kiest u voor 'Bezwaar inkomensafhankelijke huurverhoging.