U bevindt zich op dit moment op de vertaalde site van Pro Wonen. Klik op 'Sluit' om deze weergave te sluiten.

Eenmalige huurverlaging

Misschien heeft u er al over gehoord of gelezen. Dit jaar gaat voor sommige huurders de huur niet omhoog maar omlaag naar € 575,03 per maand. Deze huurverlaging geldt alleen voor huurders met een laag inkomen.

Wie krijgt huurverlaging?
U krijgt de eenmalige huurverlaging in de volgende situatie:

 • U woont op 1 maart 2023 in uw huurwoning.
 • U heeft een gereguleerde huurovereenkomst. 
 • Uw huur is op 1 juli 2023 hoger dan € 575,03 per maand.
 • U woont alleen en uw inkomen is lager dan € 23.250 per jaar (of € 24.600 als u AOW krijgt).
 • U woont met 2 of meer personen en uw inkomen is lager dan € 30.270 per jaar (of € 32.730 als u AOW krijgt).

U hoeft zelf geen actie te ondernemen
Wij sturen al onze huurders die volgens onze gegevens en de gegevens van de Belastingdienst in aanmerking komen voor huurverlaging automatisch een bericht voor 1 juni 2023. Hier hoeft u niets voor te doen.

Heeft u geen bericht ontvangen maar denkt u wel in aanmerking te komen voor huurverlaging?
Wij ontvangen alleen inkomensgegevens van de Belastingdienst over het jaar 2021. Dit zijn de inkomensgegevens van het jaar 2021 van alle personen uit het huishouden die in maart 2023 op het adres ingeschreven stonden. Het kan natuurlijk zijn dat uw inkomen vanaf 2022 gedaald is, dan komt u misschien ook in aanmerking voor huurverlaging. Omdat de Belastingdienst daarover nog geen gegevens heeft, kunt u deze huurverlaging zelf bij ons aanvragen. Dat kan tot en met 31 december 2024.

Welke gegevens hebben wij van u nodig?
Wanneer u zelf een aanvraag voor huurverlaging indient, hebben wij van u een aantal gegevens nodig:

 • Een zelf opgestelde en ondertekende verklaring met daarin de samenstelling van uw huishouden beschreven. Hierop staat het aantal personen van uw huishouding en de geboortedata van deze persoon of personen.
 • Een zelf opgestelde en ondertekende verklaring met daarin het inkomen van het huishouden beschreven. Hierop staat het geschatte actuele gezamenlijk bruto-inkomen van alle bewoners, met uitzondering van inwonende kinderen onder 27 jaar; gebaseerd op:
  • inkomen uit arbeid en/of uitkering
  • vakantiegeld (ja/nee, hoogte)
  • eventuele 13e maand
  • eventuele inkomen uit onderneming of freelance-activiteiten
 • Bewijsstukken van het inkomen van de afgelopen 6 maanden. Denk hierbij aan salarisstroken of uitkeringsspecificaties. Bij inkomen uit onderneming levert u een prognose van de winst- en verliesrekening 2023 aan, met hierin vermeld wat de eventueel fiscaal toepasbare aftrekposten zijn. De prognose is opgesteld door een accountant of boekhouder.

Vervolgens stuurt u de aanvraag samen met alle gevraagde documenten naar contact@prowonen.nl. Geef hierbij als onderwerp Aanvraag huurverlaging aan. Alleen met alle benodigde gegevens kunnen wij uw aanvraag in behandeling nemen. 

Wanneer gaat deze eventuele huurverlaging in?
Als u in aanmerking komt voor een huurverlaging, dan gaat deze op 1 juli 2023 in. U krijg hierover in mei bericht van ons. We verlagen dan de huur naar € 575,03 per maand. Heeft u geen bericht van ons ontvangen en zelf een aanvraag tot huurverlaging ingediend? Dan leest u in onze reactie per wanneer de huurverlaging geldt. 

Heeft een eventuele huurverlaging gevolgen voor de door mij te ontvangen huurtoeslag?
Met een lagere huur heeft u in de meeste gevallen recht op minder huurtoeslag. U kunt een proefberekening maken via toeslagen.nl. Geef uw nieuwe huur en uw eventueel gewijzigde inkomen door aan Belastingdienst/Toeslagen via de website. Zo voorkomt u dat u teveel ontvangen huurtoeslag moet terugbetalen.

Ik heb een huurvastcontract. Wat gebeurt daarmee?   
De huurvastovereenkomst komt bij toekenning van de eenmalige huurverlaging te vervallen. 

Ik heb moeite met rondkomen iedere maand en daarmee met het betalen van mijn huur. Wat nu?
Goed dat u het aangeeft. Wij gaan graag met u in gesprek en kijken samen met u naar de mogelijkheden. Neemt u contact met ons op via een van de contactmogelijkheden