U bevindt zich op dit moment op de vertaalde site van Pro Wonen. Klik op 'Sluit' om deze weergave te sluiten.

Eenmalige huurverlaging 2021

In 2021 kunnen huurders met een lager inkomen en een wat hogere huur een eenmalige huurverlaging krijgen. Dit komt voort uit een nieuwe wet van de Rijksoverheid en geldt voor alle bewoners van een sociale huurwoning in Nederland.

Uw inkomen
Of uw huur wordt verlaagd hangt af van uw inkomen. ProWonen heeft met toestemming van de Rijksoverheid van de Belastingdienst doorgekregen welke huurders van ProWonen hiervoor in aanmerking komen. Hierbij wordt gekeken naar de huurprijs en het inkomen uit 2019 zoals dat bij de Belastingdienst bekend is. De Belastingdienst laat ons weten of uw inkomen boven of onder een bepaalde grens valt, niet wat u precies verdient. In onderstaande tabel leest u wanneer u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging.
 Huishouden bestaat uit  Uw huidige netto huur is hoger dan  Inkomen lager dan  Uw netto huur wordt  verlaagd tot
 1 persoon  € 633,25  € 23.725  € 633,25
 1 persoon met AOW  € 633,25  € 23.650  € 633,25
 2 personen  € 633,25  € 32.200  € 633,25

 2 personen
(minstens 1 met AOW)

 € 633,25  € 32.075  € 633,25
 3 of meer personen  € 678,66  € 32.200   € 678,66
 3 of meer personen
(minstens 1 met AOW)
 € 678,66  € 32.075  € 678,66


U hoeft zelf geen actie te ondernemen
Wij sturen al onze huurders die volgens onze gegevens en de gegevens van de Belastingdienst in aanmerking komen voor huurverlaging automatisch een bericht voor 1 april 2021. Hier hoeft u niets voor te doen.

Heeft u geen bericht ontvangen maar denkt u wel in aanmerking te komen voor huurverlaging?
Wij ontvangen alleen inkomensgegevens van de Belastingdienst over het jaar 2019. Het kan natuurlijk zijn dat uw inkomen vanaf 2020 gedaald is, dan komt u misschien ook in aanmerking voor huurverlaging. Omdat de Belastingdienst daarover nog geen gegevens heeft, kunt u deze huurverlaging zelf bij ons aanvragen. Dat kan tot en met 31 december 2021.

Welke gegevens hebben wij van u nodig?
Wanneer u zelf een aanvraag voor huurverlaging indient, hebben wij van u een aantal gegevens nodig. U stuurt ons dan een bewijs van uw inkomen van de afgelopen 6 maanden, waaruit blijkt dat uw inkomen lager is dan het inkomen dat u in de tabel ziet staan. Denk hierbij aan salarisstroken of uitkeringsspecificaties. Daarnaast stelt u zelf een verklaring op van de actuele samenstelling van uw huishouden. Hierop staat het aantal personen van uw huishouding en de geboortedata van deze persoon of personen. Het inkomen van eventuele kinderen vanaf 27 jaar telt mee voor het huishoudinkomen. U kunt voor de aanvraag gebruik maken van de voorbeeldbrief van de Woonbond

Vervolgens stuurt u de aanvraag samen met alle gevraagde documenten naar contact@prowonen.nl. Geef hierbij als onderwerp Aanvraag huurverlaging aan. Alleen met alle benodigde gegevens kunnen wij uw aanvraag in behandeling nemen. 

Wanneer gaat deze eventuele huurverlaging in?
Als u in aanmerking komt voor een huurverlaging, dan gaat deze op 1 mei 2021 in. U krijg hierover voor 1 april bericht van ons. Hierin staat ook wat uw nieuwe huur wordt. Heeft u geen bericht van ons ontvangen en zelf een aanvraag tot huurverlaging ingediend? Dan leest u in onze reactie per wanneer de huurverlaging geldt. 

Hoeveel wordt mijn huur verlaagd?
De kale huurprijs wordt verlaagd tot de grens van € 633,25 per maand voor 1 en 2 persoons huishoudens of € 678,66 per maand voor 3 en meer persoons huishoudens.

Heeft een eventuele huurverlaging gevolgen voor de door mij te ontvangen huurtoeslag?
Met een lagere huur heeft u in de meeste gevallen recht op minder huurtoeslag. U kunt een proefberekening maken via toeslagen.nl. Geef uw nieuwe huur en uw eventueel gewijzigde inkomen door aan Belastingdienst/Toeslagen via de website. Zo voorkomt u dat u teveel ontvangen huurtoeslag moet terugbetalen.

Ik heb een huurvastcontract. Wat gebeurt daarmee?   
De huurvastovereenkomst komt bij toekenning van de eenmalige huurverlaging te vervallen. 

Ik heb moeite met rondkomen iedere maand en daarmee met het betalen van mijn huur. Wat nu?
Goed dat u het aangeeft. Wij gaan graag met u in gesprek en kijken samen met u naar de mogelijkheden. Neemt u contact met ons op via een van de contactmogelijkheden